Hyvää oloa ruoasta

Kun on kasvanut maaseudulla, niin on saanut syödä pienestä pitäen monipuolista ja sesongin mukaista lähiruokaa: paljon perunaa, juureksia, marjoja, Pyhäjärven ja Sääksjärven kalaa sekä lihaa, jota teurastettiin sukulaisten maatiloilla. Äiti teki itse kaikki ruuat leivistä ja makkaroista alkaen. Suhtautuminen ruokaan on muotoutunut tältä pohjalta melko luontevaksi. 

Olen tykännyt aina kaikesta ruuasta (paitsi ala-asteen tillilihasta). Makujen kirjo on laajentunut vuosien myötä etnisten keittiöiden ansiosta. Yhdessä kokkailu tai valmiiseen pöytään käyminen on aina hieno hetki. Ruoka ja ruokailu merkitsevät minulle myös palautumista töistä, urheilusta ja muusta rasituksesta.

Nuorena urheilijana en muista saaneeni erityistä urheilijan ruokavalioon liittyvää tietoutta. Nykyään meno on toisesta ääripäästä. Oma tyttäreni on onneksi omassa lajissaan saanut hyvää ravintovalmennusta. Pääsen itsekin hänen vanavedessään hyötymään näistä opeista. 

Koska urheilen paljon, niin myös syön paljon ja monipuolisesti. Syön 3-4 lämmintä ateriaa päivässä (jos aamu- ja iltapuuro lasketaan mukaan). Käyn työpäivinä syömässä buffet-lounaan: lautasellisen salaattia ja toisen pääruokaa. Työpäivän jälkeen kotona teemme toisen lämpimän ruuan. Syön lisäksi 1-2 välipalaa päivässä.

Minulla ei ole mitään minkäännimistä ruokavaliota eikä tule. Kuuntelen olotilaani ja muuttelen tarvittaessa ruokavalioni sisältöä. Olen huomannut, että voin paremmin, kun syön vähemmän vehnää sisältäviä ruokia. Syön silti makaroneja ja pastaa, mutta vehnäleipiä välttelen. Leivän puputtamista olen muutenkin vähentänyt.

Joskus on kiva heittäytyä ja käydä vaikka nakkikioskilla syömässä lihis tai vaikka porilainen. Syöminen on hauskaa puuhaa!


Rouva 48 palaamassa joululomareissusta ja tauolla Porissa. Kohta on porilainen paremmissa suissa.

Minulla on joitakin ruokajuttuja, joita pitää olla koko ajan saatavilla ja joiden terveysvaikutuksiin uskon itse:

  • Lisävitamiineista ja -kivennäisaineista käytän ainoastaan D-vitamiinivalmistetta ja magnesiumsitraattia. Näitä syön läpi vuoden.
  • Aamuisin olen alkanut juoda inkiväärijuomaa. Äitini opetti minulle tämän virkistävän aamujuoman teon. 
  • Iltaisin taas keittelen Kotkan-mummin (anoppini) kuivattamista mintunlehdistä teetä.
  • Jossakin välissä huitaisen suuhuni joka päivä haarukallisen venäläistä hapankaalia. Vatsani pysyy sen avulla tasapainossa. 
  • Öljyjä lorauttelen aina salaattini joukkoon. Erityisesti tykkään pellavasiemenöljystä, jota lisään iltajugurttiini itsetekemäni granola-myslin kanssa.
  • Käsilaukussa ja treenikassissa pitää aina olla vesipullo sekä manteleita tai pähkinöitä. Ei sitä tiedä ikinä, mihin kassajonoon tai liikenneruuhkaan juuttuu ja yllättäen iskee energiavaje enkä silloin ole kovin mukavaa seuraa...

Näitä pitää olla aina saatavilla kotona.


Kommentit